Uw advertentie hier?

Aanschafwaarderegeling


Deze regeling komt vaak van pas bij tweedehandsauto. Bij total loss of diefstal krijg jij de aanschafwaarde terug van de auto. Dit moet je wel kunnen aantonen aan de hand van een aankoopfactuur of bankafschrift. Een auto daalt meteen in waarde na de aankoop. Dit zorgt ervoor dat de aanschafwaarde beter is dan het uitkeren van de dagwaarde of vervangingswaarde. Dit kunnen zeker honderden euro’s verschillen. 
Hou hiermee wel rekening dat niet elke verzekeraar deze meeneemt in hun voorwaarde. Bij de verzekeraars die dit wel hebben, zit dit vaak in de standaardpakket van een Casco of beperkt Casco verzekering. Deze voorwaarde brengt geen extra kosten met zich mee. Bij een volledige Casco verzekering is de dekking vaker uitgebreider. 

Auto-kopen

Periode aanschafwaarderegeling


De periode kunnen verschillend zijn, maar vaak zit deze tussen de een en drie jaar in. Dit is vergelijkbaar met de periode van de nieuwwaarderegeling. Na deze periode krijg je vaak de dagwaarde of vervangingswaarde met een extra 10%. Hou hier ook rekening mee dat de restwaarde en je eigen risico van het bedrag wordt afgehaald. 


De regeling is vaak afhankelijk van de ouderdom van de tweedehandsauto. Dit verschilt tussen de 5 en de 28 jaar. Dit is per verzekeraar anders. Bij deze regeling gelden voorwaarden. 

  • Er is een maximale waarde (verschilt per verzekeraar)
  • Auto moet gekocht zijn bij een erkend autogarage (Bovag)

Wanneer jij je auto koopt via marktplaats dan is de kans klein dat je voldoet aan de voorwaarde van een verzekeraar. Al zijn er die dit wel meenemen in de verzekering, maar vaak val je buiten de aanschafwaarderegeling. Er zijn ook verzekeraars die geen aanschafwaarderegeling hanteren. Dan wordt er automatisch een dagwaarde of vervangingswaarde uitgekeerd. Het bedrag hiervan wordt vaak door een expert getaxeerd. Wil jezelf al weten wat de dagwaarde is van de auto? Daar kun je achter komen via de koerslijst van de ANWB/Bovag. Hier kun jij je kenteken invoeren, dan wordt er een calculatie gedaan en krijg je te zien wat de dagwaarde is van de auto. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarde. Het is dus belangrijk dat je deze ook doorneemt. Hierin staan vaak de richtlijnen die gehanteerd worden door de verzekeraar. 

Terug