Uw advertentie hier?

Check de koelvloeistof


Zoals remvloeistof duidelijk aangeeft dat het voor de remmen is, is dat bij koelvloeistof wat minder duidelijk. Hier draait het om het koelen van de motor. Het is essentieel dat de motor goed gekoeld wordt. Dit is ook de functie van koelvloeistof. Als de motor begint te draaien, dan wordt die warm. De koelvloeistof zorgt dat die afkoelt en jij door kan rijden. Als er te weinig koelvloeistof in de tank zit, kan de motor oververhit raken. Dit kan ervoor zorgen dat de motor kapot gaat en dat wil je niet. Het is voor jezelf om de koelvloeistof toe te dienen, het koelsysteem wordt daarbij gecontroleerd door de garage. Controleer zelf maandelijks of er nog genoeg koelvloeistof in de tank zit. 
Als je zelf de koelvloeistof gaat bijvullen, zorg dan dat de auto uit staat. Laat de auto vijf minuten afkoelen. Zorg dat je handen beschermd zijn als je de dop van de expansietank afdraait. Laat eerst rustig aan de druk los. Door de knop langzaam open te draaien ontsnapt de lucht. Haal daarna de oude vloeistof eruit en ververs deze met de daarvoor bestemde koelvloeistof. Altijd controleren dat deze vloeistof door de fabrikant is aanbevolen. 

Auto-kopen

Oververhitte motor 

Een oververhitte motor kan het gevolg zijn van te weinig koelvloeistof in de tank. Als de auto oververhit is kun je het beste de wegenwacht meteen bellen. Ondertussen kun je het volgende doen:

  • Probeer de temperatuur te controleren door de verwarming zo hoog mogelijk te zetten en de blazer zo hard mogelijk laten blazen. Als je dit doet zou ik de autoraam wel op een kier zetten, het kan namelijk warm worden. 
  • Zorg dat de auto op een veilige plek staat. Laat de auto minstens 15 minuten afkoelen. Doe dit terwijl de motorkap openstaat. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht sneller weg kan komen.
  • Draai voorzichtig de dop van de tank af. Doe dit heel rustig aan. Je wilt namelijk niet dat het te snel ontsnapt en er een fontein van gloeiend hete vloeistof eruit spuit wat kan leiden tot zeer ernstige brandwonden. 
  • Doe een doek om je handen en draai de dop voorzichtig los. 
  • Kijk of je de vloeistof zelf kan bijvullen. Zorg dus ook dat je altijd extra koelvloeistof in de auto hebt staan. 
  • Laat het koelsysteem door de garage controleren.
  • Mocht je het niet vertrouwen wacht dan rustig af op de wegenwacht. Doe geen onverwachte dingen, want het kan fout aflopen. 
Terug