Uw advertentie hier?

Eigen risico


Hiermee wordt bedoeld dat je bij je eigen risico, zelf een bedrag moet betalen voor de schade. De hoeveelheid van het bedrag hangt onder andere af van de schadeoorzaak, beveiliging, waarde van de auto, leeftijd van de bestuurder en het reperatiebedrijf. Dit wordt vaak aangegeven bij de polis of voorwaarde van de verzekering. Het is ook mogelijk om je eigen risico hoger te maken. Dit zorgt voor een lagere premie. Een eigen risico is alleen te vinden bij een WA casco of WA beperkt casco verzekering. Het bedrag verschilt per verzekeraar.


Bij een goed beveiligde auto kan je eigen risico vervallen. Sommige verzekeraars doen dit bij diefstal of inbraak. Tegenwoordig wordt het wel steeds moeilijker gemaakt om een auto te stelen. Dit komt door de startonderbreker die in nieuwe auto’s worden gemonteerd. Wanneer je schade hebt aan de auto, dan moet je dit laten repareren. De verzekeraar hanteert vaak een lagere risico als je naar een garage gaat die aangewezen wordt. Doe je dit niet, dan kan het bedrag oplopen. 

Auto-kopen

Eigen risico zonder dat je de schuldige bent


Wanneer jij een verkeersongeval krijgt, maar niet de schuldige bent, is het vaak mogelijk om dit terug te halen op de andere partij. Wanneer dit het geval is, hoef je zelf geen eigen risico te betalen of het wordt uiteindelijk vergoed. Wanneer er geen andere partij is of niemand aansprakelijk wordt gesteld, dan moet je wel eigen risico betalen. Al deze regels staan in de voorwaarde van de verzekeraars. Let hierbij wel op dat elke verzekeraar andere voorwaarden hebben. 


Verzekering zonder eigen risico


Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om een verzekering zonder eigen risico te krijgen. Hierbij wordt het gehele schadebedrag vergoed. Alleen hierbij moet je wel maandelijks een hogere premie betalen. Vaak wordt een eigen risico afgekocht. Het afkopen van je eigen risico is alleen mogelijk bij een allrisk verzekering. Wanneer jij in de afgelopen jaren geen schade hebt gereden is het hanteren van een hoge eigen risico vaak slim. Want dan betaal je een lagere premie. Alleen wanneer je dan schade rijdt, moet je vaak een groot deel zelf betalen. 


Jongeren en eigen risico


Wanneer je onder de 24 bent krijg je vaak te maken met een hogere premie en een hogere eigen risico. Dit is alleen bij een beperkt casco of een casco verzekering. Bij een beperkt casco kun je honderden euro’s extra betalen bij schade. Bij een all risk verzekering is dit vaak tot ongeveer 100 euro. Maar dit is bij elke verzekeraar anders. Dit komt allemaal omdat je in de eerste 5 jaar een beginnende bestuurder bent en de kans hoger is dat je schade rijdt. 

Terug