Uw advertentie hier?

Hoe verwissel je een wiel?


Ken je dat gevoel van een slappe band? Wat doe jij in deze situatie? Kun jijzelf een band vervangen? Mocht je hier nog geen verstand van hebben dan kan ik met overtuiging zeggen dat je dit ooit in je leven gaat tegen komen. Een klapband is helemaal verschrikkelijk. Het is mogelijk om de wegenwacht te bellen, maar je kunt het ook helemaal zelf doen. Het is eigenlijk niet zo heel moeilijk, zullen de mannen zeggen. 
Graag geef ik jou 10 stappen om de banden zelf te kunnen wisselen. Het gaat namelijk dat jij de juiste volgorde hanteert. 

Auto-kopen

De 10 stappen van een band wisselen
  1. Ga op een veilige plek staan. Zorg dat niemand tegen je auto aanbotst terwijl jij de band eraf hebt. Plaats daarom de driehoek achter de auto. Zorg ook dat je op een plat wegdek staat en niet op een helling. Doe de kofferbak open en pak het gereedschap eruit. Als het goed is heb je vaak een reserveband in de auto liggen. Vaak in de bodem verstopt. 
  2. Zet de motor uit en op de handrem, dit kan overigens even duren als dit je eerste keer is dat je het doet. Het is belangrijk dat de auto vaststaat met name als de krik eronder staat.
  3. Draai de vier moeren van de band een beetje los. De eerste slag kost altijd de meeste kracht. Dit is makkelijker als de auto nog op de grond staat.
  4. Zet de krik eronder. Zorg ervoor dat de krik goed staat, anders kan dit tot schade lijden aan de wagen. Zorg dus dat de krik goed staat om dit te voorkomen. 
  5. Draai aan de hendel en krik de auto omhoog. Doe dit totdat het wiel los komt van de grond. Let wel op dat jezelf niet onder de auto gaat liggen. De krik is een klein apparaat en de auto kan ervan af schieten. Dan wil je er niet onder liggen.
  6. Draai de moeren los. Let op dat je ze niet kwijt raakt. Leg daarom de moeren bij elkaar neer.
  7. Haal het wiel ervan af en leg deze direct in je kofferbak. Dan ben je er ook meteen van af. Let wel op hoe je het eraf haalt. Het andere wiel moet er namelijk via dezelfde weg erop.
  8. Zet het reservewiel erop en draai de moeren vast. Doe alle vier de schroeven met regelmaat vast draaien. Niet dat er een al vast zit en de andere nog niet. Dit moet gelijk gaan anders komt het wiel er scheef op.
  9. Laat de krik zakken als de band vast zit. 
  10. Draai de moeren nog een keer strak aan. Doe dit kruislings en zorg dat je afwisselt. Zorg dat de moeren gelijkmatig vast komen te zitten. Wanneer jij klaar bent met dit heg je een band vervangen. Dan kun je opruimen en naar huis rijden. 
Terug