Deze regeling is belangrijk bij een allrisk verzekering. Als jouw verzekering een nieuwwaarderegeling heeft dan krijg je tijdens een periode de actuele nieuwwaarde terug van de auto bij diefstal of total loss. Met dit bedrag kun je dezelfde auto of een gelijkwaardige auto kopen.
Deze regeling is vaak gunstig als de waarde van de auto stijgt na aankoop. Want dan krijg je een hoger bedrag vergoed dan dat je hebt uitgegeven. Let hier wel mee op dat de restwaarde en je eigen risico van de uitkering wordt afgetrokken. Hierdoor zal het bedrag iets lager liggen dan de actuele nieuwwaarde.
Bij verzekeraars wordt er vaak gekeken naar de nieuwwaarde of de aanschafwaarde. Bij sommige wordt de nieuwwaarde als uitgangspunt genomen en bij sommige de aanschafwaarde. In sommige gevallen wordt eerst de nieuwwaarde aangenomen en na een periode de aanschafwaarde.
De periode waarin deze regeling geldt is vaak een jaar. Bij sommige verzekeraars kan dit twee of drie jaar zijn. Dit is vaak een standaard periode. Het is mogelijk om deze uit te breiden, maar hou dan wel rekening met een hogere premie. Hiervoor zijn er vaak een bepaalde eisen aan vastgesteld.
Na de nieuwwaarderegeling komt de dagwaarde of vervangingswaarde van pas. De dagwaarde wordt vaak door een expert getaxeerd. Zelf kun je de dagwaarde ook opvragen bij de koerslijst van ANWB/Bovag. Hier geef je je kenteken door en de calculator berekent jouw dagwaarde.
Vaak wordt er gekeken naar de actuele nieuwwaarde van de auto. Maar wat als deze er niet meer is. Dan wordt er gekeken naar de aanschafwaarde. Vaak wordt dan de nieuwwaarde gekoppeld aan de aanschafwaarde. Dan krijg je een bedrag uitgekeerd wat in de buurt komt wat jij hebt betaald. In dit geval kan het ook meer worden. Dit hangt allemaal af van de verzekeraar en de voorwaarde. Alles hangt ook af van de verzekeraar, de auto en het jaar.