Wanneer jij een auto hebt wil je natuurlijk zo veel mogelijk schadevrije jaren opbouwen. Geen schade betekent een lagere premie. Elke verzekeraar kan zien hoeveel schadevrije jaren jij hebt. Als jij na vijf jaar schadevrije jaren van verzekering wil wisselen, dan kan de verzekeringsmaatschappij zien in de Roy-data of dit daadwerkelijk klopt. Wanneer jij schade claimt bij je huidige verzekering, dan komt dat ook in de centrale database te staan. Dus wanneer jij overstapt is het niet mogelijk om extra jaren door te geven. Alle verzekeraars zetten de schadevrije jaren op dezelfde manier vast. Dit is overigens niet van toepassing op scooters, bromfietsen, snorfietsen en brommobielen. Ieder jaar dat jij geen schade claimt is een jaar schadevrij erbij. Wanneer jij autoschade claimt die door jezelf is aangericht, dan verlies je een aantal schadejaren.
De jaren dat jij schadevrij hebt gereden, zijn persoonlijk. Je bouwt dus geen schadevrije jaren op wanneer de verzekering van de auto niet aan jou verbonden is. Dit kan het geval zijn wanneer je de partner bent, tweede regelmatige bestuurder of het rijden van een leaseauto/werkauto.
Wanneer je leaseauto rijd kun je wel een leaseverklaring opvragen. Dan kan de maatschappij jou ‘zuivere’ schadevrije jaren geven of in meeste gevallen premiekorting. Wanneer je in het buitenland bent gelden deze opgebouwde schadevrije jaren niet in Nederland. Je kunt dan wel via de buitenlandse verzekering vragen om een schriftelijke verklaring. Hierop staan de schadevrije jaren vermeld. In Europa is het namelijk verplicht als verzekeraar deze mee te geven. Wanneer jij deze kan tonen aan de Nederlandse verzekeringmaatschappij, kun je premie of no-claimkorting.
Elke maatschappij maakt gebruik van hun eigen bonus-malustabel. Met deze tabel stellen zij de hoogte van de premie in. Wanneer jij ‘zuivere’ schadevrije jaren indient, dan moeten zij dit meenemen in de telling. De regels omtrent deze zaken staan allemaal vast in de bedrijfsregeling Roy-data. Deze is samengesteld door het verbond van verzekeraars.
Het bedrag wat jij claimt bij de verzekeraar wordt niet meegenomen in jouw telling. Als jij een bedrag van €300 claimt of een bedrag van €3.000, dan zit hier geen verschil in gezien. Een claim is een claim ongeacht het bedrag. Dit geldt ook wanneer jij deels aansprakelijk bent. Wanneer er onduidelijkheden zijn bij de telling en toelichting, dan kun je dit aanvragen bij de verzekeraar. Deze moeten zij beantwoorden in een tijd periode van twee weken. Wanneer je premie een flinke stijging krijgt na het indienen van een claim, kun je ook overwegen om het bedrag zelf te betalen.
Er zijn schadeclaims waarbij je geen schadevrije jaren mee verliest. Denk hierbij aan hagel, ruitschade of diefstal. Het is ook mogelijk om een no-claim beschermer toe te passen als extra optie. Dan kun je jaarlijks een vrije schadeclaim indienen. (lees hier meer over in de blog over no-claim bescherming)
Wanneer jij meerdere claims indient in een jaar dan kun je een negatieve schadevrije jaren krijgen. Dit zorgt ervoor dat je premie kan verdubbelen. Elke verzekeraar heeft hier zijn eigen regels in. Deze zijn te vinden in de voorwaarden. Het beste is om geen negatieve schadevrije jaren te hebben. Daarom is het belangrijk dat jij voorzichtig rijd en geen schade veroorzaakt. Mocht er schade zijn vanuit een ander persoon. Dan wordt dat via zijn verzekering gedaan en ben jij veilig.