Uw advertentie hier?

Wordt een met olie


Het is altijd een feest als de motorkap opengaat en je de olie moet checken. Heerlijk die vieze handen. Maar het is een belangrijk aspect om de oliepeil te controleren. De olie in de auto heeft meerdere functies. Als eerst geldt het als een smeermiddel. Het houdt de bewegende delen van de motor draaiend. Dat niet alleen, het dient ook als koel- en reinigingsmiddel. Daarom is het ook zo belangrijk dat de olie vers is. Daarbij is het ook belangrijk om zo te voorkomen dat je zonder olie zit. Met name als je snel olie lekt. Dit is iets wat je niet altijd ziet. Maar je moet ook niet zonder olie komen te zitten. 

Auto-kopen

Hoe kan ik het best de olie peilen? 
  • Als eerst zet je de motor uit en laat je deze vijf minuten even afkoelen. Zorg ook dat de auto waterpas staat. 
  • Doe de motorkap open. Vaak kan dit door eerst aan een hendel te trekken die in de auto zit. Vaak als je bestuurder bent en naar beneden kijkt, zie je een hendel voor de motorkap en tegenwoordig ook voor de tank. Loop dan naar de motorkap en doe die open. Vaak moet er nog een knop in het midden onder de kap gedrukt worden. Dit is de windhaak. Deze zorgt ervoor wanneer de kap losschiet tijdens het rijden, dat die niet helemaal open vliegt. De motorkap gaat nu open. Bevestig deze aan de standaard. Deze zit vaak aan de zijkant of aan de voorkant. Deze zorgt ervoor dat de kap niet omlaag schiet. 
  • Zoek de olie en haal de peilstok eruit. Maak deze eerst even schoon met een oude doek. Doe dit vooral niet met je kleren of andere kledingstukken die je niet vies wil hebben. 
  • Als de peilstok schoon is kun je de stok terug stoppen in de olie. Haal de stok er weer uit. Nu kun je op de stok zien hoeveel olie er in zit. Er staan twee peilen van maximaal en minimaal. Als het hier tussenzit is de peil in orde Als die op minimaal of eronder zit, dan zou ik de olie even bijvullen. 
  • Haal de oliedop eraf en giet hier motorolie bij. Let hierbij wel op dat wanneer je meer dan 1L moet bijvullen ten opzichte van de 1.000 kilometer, dat er iets niet klopt. Neem ook altijd reserve olie mee, mocht je een keer een lampje zien branden op de dashboard. Dan kun je dat zelf regelen en hoef je niet de wegenwacht te bellen. Denk je daarna toch van “hmmm dit is niet goed”, bel dan gewoon de wegenwacht. Bij twijfel gewoon doen. 
Terug